Różnica między witaminą D₃ a D₂

Jeśli zastanawialiście się czym różni się witamina D2 od D3 i która z nich jest lepsza, czas rozwiać wątpliwości. Obie te formy są równoważne pod względem aktywności biologicznej, jednak różnią się pochodzeniem. Witamina D2, zwana ergokalcyferolem występuje w roślinach. A dokładniej, w tkankach roślin, grzybach, drożdżach i pleśniach znajduje się prowitamina D2 – ergosterol, który pod wpływem promieniowania UV ulega przekształceniom, aby finalnie przybrać formę ergokalcyferolu – witaminy D2.

Źródłem witaminy D3, czyli cholekalcyferolu są pokarmy zwierzęce (np. tran, ryby, nabiał czy żółtka jaj) i skórna synteza zachodząca w naszym organizmie pod wpływem promieniowania UVB. Zarówno cholekalcyferol, jak i ergokalcyferol to formy biologicznie nieczynne, które pełną aktywność zyskują poprzez dwuetapową hydroksylację, czyli w wyniku dołączenia do cząsteczki tych związków grupy hydroksylowej –OH. Pierwszy etap przemian zachodzi w wątrobie i prowadzi do powstania kalcydiolu. Drugi etap dokonuje się w nerkach i prowadzi do utworzenia się najbardziej aktywnego metabolitu – kalcytriolu.

Chociaż obie formy witaminy D przechodzą w organizmie człowieka tę samą drogę przemian do kalcydiolu, a następnie do kalcytriolu, to jednak badania pokazują, że witamina D2 w mniejszym stopniu przyczynia się do tworzenia aktywnej postaci witaminy D, niż witamina D3, tym samym w mniejszym stopniu podniesie stężenie kalcydiolu we krwi.


PIŚMIENNICTWO:

  1. Grafka A., Maciej Łopucki M., Kuna J., Kuna A., Barbara Pęksa B. Rola witaminy D w organizmie „Journal of Laboratory Diagnostics”, Diagn Lab. 2019; 55(1): 55-60.
  2. Laura Tripkovic, Helen Lambert, Kathryn Hart, Colin P Smith, Giselda Bucca, Simon Penson, Gemma Chope, Elina Hyppönen, Jacqueline Berry, Reinhold Vieth, Susan Lanham-New The American journal of clinical nutrition, 2021 June; 95 (6): 1357-63.